Pas op voor snelle oplossingen!

Pas op voor snelle oplossingen!

Waarom eet ik? Deze vraag alleen al roept weerstand op en vergroot je frustratie. Waarom doe ik zo? Vraag je jezelf keer op keer af. Je bent slim genoeg om beter te weten, je weet ook precies wat je moet doen om te kunnen afvallen maar toch…. je vervalt steeds in wat niet de bedoeling is. Wat is er aan de hand?

Wat ik je vooral duidelijk wil maken is dat er altijd een waarom is. Er is altijd ene reden waarom je doet wat je doet. En je tot nu toe ben je alleen maar geconcentreerd geweest op de oplossing. Nooit op de oorzaak. Hoe kan ik afvallen? Wat moet ik dan wel eten? Misschien eet ik te weinig? En dat zeg ik echt niet om je te pesten.

Als je je dit realiseert scheelt dat al enorm in je eigen irritatie en kan je eindelijk succesvol gaan afvallen. Stop met te denken dat je te zwak bent, dat je het wel nooit zal lukken. Want ‘voilla’ je zit in een machtstijd met jezelf en dat maakt het alleen maar erger.

Om de werkelijke reden te achter halen moet je een laagje dieper durven kijken. En dan pas kun je een goede oplossing vinden. Het maakt namelijk nogal uit of je iets doet uit verveling, verdriet, vermoeidheid of omdat je boos bent.

Ik kan je dit niet vertellen. Dat moet jezelf ontdekken. Ik kan je er wel bij helpen. Door samen met jou te observeren en jezelf af te vragen: wat kan er aan de hand zijn? Of wat zou je eigenlijk het allerliefste willen?

Veel voorkomende redenen zijn: boos zijn, iets niet willen maar het toch doen om de lieve vrede te bewaren, niet gehoord voelen, moeheid en verdriet.

Een andere oorzaak kan zijn het afreageren van spanning of ongemak. Dit kan op veel plekken ontstaan. Bij je schoonouders thuis, tijdens de vergadering op je werk, een vervelende opmerking van je collega of je beoordelingsgesprek op je werk.. Kijk eens of je dit herkent en dit ook een situatie is waarin je gaat eten. Misschien zie je een link.

Uit de praktijk: Ik ben op veel vlakken in mijn leven succesvol. Mijn onderneming loopt goed. Ik ben goed in mijn werk en haal daar ook voldoening uit. Ik heb een leuke man en leuke kinderen. Ik ben gewoon gelukkig! En toch krijg ik dat eetgedrag maar niet anders. Dieet na dieet, personal trainer na personal trainer, ik verval gewoon weer terug in oud gedrag. Hoezo emotie- eten? Ik heb ben toch tevreden? Waarom beloon ik mezelf dan met eten?

Door de begeleiding van Judith kwam ik erachter dat de oorzaak het afreageren van spanning was. In mijn beroep wordt er mentaal veel van mij gevraagd. Ik sta tijdens een werkdag continue ‘aan’. En irriteer met dan ook aan aan de mensen om mij heen die niet met dezelfde gedrevenheid als ik hun werk oppakken. Dat zat ik gewoon weg te kauwen.

Je kan natuurlijk ook gewoon weer op dieet. Of die personal trainer boeken bij de sportschool. Maar je weet het zelf wel, je gaat tijdelijk sociaal wenselijk gedrag laten zien, waar je ook van afvalt maar wat je op langere termijn niet volhoudt.

Dus pas op voor die snelle oplossingen (of was je er al weer ingetrapt). Neem ietsje afstand en probeer uit openheid en nieuwsgierigheid uit te vinden wat er aan de hand is. Dan kan ook jij succesvol afvallen.

Herken je dit? Lukt het jou om te achterhalen wat er aan de hand is? Ik ben benieuwd naar je ontdekkingen. Vindt je dit een goed artikel? Dan graag delen!

Met vriendelijke groet, Judith

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.