Schaamte

Schaamte

schaamte1De meesten van ons trekken zich in meerdere of mindere mate iets aan van wat anderen vinden. Of wat we denken dat anderen zullen vinden. Of het nu gaat over hoe je eruit ziet of wat je zegt, iets in ons houdt zich bezig met wat anderen zullen denken. Met (over)gewicht is dat helemaal zo.

Iedereen wil graag voldoen aan een norm. Je gedraagt je dus goed buiten de deur. Houdt je in op feestjes en hebt het over je gloednieuwe sportabonnement. Zodat anderen denken dat jij het goed doet toch? Of je begint over de buurvrouw die vier appelflappen op oudejaarsavond achter elkaar opat. Dat doe jij echt niet.

Daar komt het vaak onbewuste ideaalplaatje weer om de hoek kijken. Je wilt toch wel graag de slank zijn, je eetgedrag onder controle hebben, niet overeten en altijd weten wat je moet doen. Het ergste is wel, dat mensen kunnen denken, dat je jezelf niet in de hand hebt, dat je over je eigen grenzen gaat. Klopt?

En de waarheid is: je hebt het niet in de hand. Niemand niet. Ook slanke mensen niet. Uiteindelijk verliest iedereen zicht wel eens in de verleiding. Gelukkig maar!

En toch. Ook al realiseren we ons dit, toch zit het ergens in ons systeem. En steekt het de kop op als je een probleem hebt met je uiterlijk of gewicht. Of als je met regelmaat ongewenst gedrag vertoont (zoals eetbuien terwijl je aan het lijnen bent). En des te meer als  daar anderen bij zijn.

Ik denk dat de meeste weleens last hebben van (valse) schaamte. Of bang zijn dat een ander hen zal afkeuren. Bewust of onbewust. Maar het ene mens is het andere niet en het ene mens is nou net iets moeilijker/gevoeliger in zijn eetgedrag dan de andere. En het feit, dat ik gedrag niet acceptabel vind, wil nog niet zeggen, dat het mij lukt het anders te doen.

Ik sprak hier laatst over (samen met Larissa Verhoeff, auteur van Dikke pret) met een paar deelnemers van de workshop. Ze gaven eerlijk toe, dat het lastig is om te zeggen dat je eetbuien hebt. Dat je soms dooreet terwijl je zou moeten stoppen, Dat je je eigen grenzen niet kent. Dat je verstopplekken hebt voor je snoepgoed. Want dan kan de ander denken: “O, heb jij dat? Prop jij jezelf vol?”

Want samenhangend met het (onbewust) ideaalplaatje is er ook de overtuiging, dat je het gewoon zou moeten kunnen. En in zekere zin is dat ook zo. Iedereen kan in principe ‘normaal’ met eten omgaan. Maar de vraag is hoe. Alleen het advies meer bewegen en minder eten werkt vaak niet afdoende.

Hierdoor heb ik alleen maar leuke klanten, echt waar! Dat komt omdat de mensen die bij mij komen, bereid zijn om te investeren in tijd en geld. In hun eigen ontwikkeling. Om zichzelf beter te leren begrijpen.

En zoals één van de deelnemers toen zei: “We zouden er eigenlijk vaker open over moeten praten, zodat meer vrouwen en mannen zich begrepen voelen”. Zo is het! Daar kan ik alleen maar achter staan.

Wil jij ook open praten over je problemen met eten en je gewicht? Kom dan naar mijn workshop op donderdag 21 januari in Zuiderburen. Geef je op via onderstaande formulier of mail naar judith@spijswijzer.nl

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.