Een NEE die geen NEE blijft.

Een NEE die geen NEE blijft.

hand-stopHet is zo ingeprent: je moet en je zou consequent zijn. Je bent aan het lijnen dus geen gesnoep: blijf bij je nee. En dat valt soms niet mee. Vindt jij het ook zo lastig? Weet dat het niet hoeft. Echt niet.

 Het feit dat je helemaal nooit meer mag snoepen of nooit meer iets lekkers mag omdat je gewicht wil verliezen berust op een misverstand! Het misverstand is dat je constant in een strijd verwikkeld bent met jezelf over wie zijn zin krijgt. Jij of je dieet? Het misverstand is dat snoepen en snaaien alleen gedaan wordt door dikke mensen.
 
Het is niet waar. Iedereen heeft soms de behoefte aan snoepen en snaaien. Dus jij ook.
Als je een goede relatie hebt met eten, die niet niet gebaseerd is op strengheid, dan kan dat ook gewoon. Dan hoef je niet steeds na te denken over goed en fout. Slecht en gezond.
Je kunt gewoon stoppen wanneer je vol bent en eet niet gedachteloos door. Omdat je geen onrust gevoelens weg eet of frustraties van het ‘slechte’ resultaat op de weegschaal. Omdat je het jezelf gunt en niet doet als beloning voor harde werken van afgelopen week.
Je kunt het gewoon uitleggen aan jezelf. ‘Ik merk dat ik zin heb chocola, waarom? Omdat ik deze maaltijd gezellig wil afsluiten met een kop koffie en een bonbon”. Of “Ik dacht er nog even over na maar heb gewoon honger omdat ik de hele middag nog niks gegeten heb”.
Op die manier hoef je, je niet schuldig te voelen. Je denkt over je behoeftes na en durft te luisteren naar je lichaam.
Zeg dus niet te snel nee of ja tegen verleidingen. Vraag eerst door. Waarom heb ik daar zin in? Probeer dat helder te krijgen door goed te  luisteren en te voelen naar de signalen van je lichaam. Als je de behoefte duidelijk hebt vindt je ook sneller alternatieven. Dus is het misschien geen ja of nee maar vind je een derde mogelijkheid.
Wil je jezelf verbieden wat te gaan eten, denk dan even goed na. Soms reageer je te snel uit automatisme. ‘Dit past niet in mijn dieet’. Ook omdat je denkt dat het van je verwacht wordt. Of omdat je vindt dat je strenger moet zijn. Sta even stil bij de situatie en waarom je nee wilt zeggen. Dat geeft je de tijd om echt na te gaan wat je wil.
Als je vasthoudt aan je nee, puur en alleen omdat je nou eenmaal op dieet bent. Bewust of onbewust zal je lichaam weten dat wat je (niet) eet niet overeenkomst met wat je behoefte is. Dat kan maken dat je alleen maar meer verlangt naar dat stuk gebak. Dus geeft jezelf wat ruimte en hou alleen vast aan een nee als die voor jou echt klopt.
 
Tot slot nog even over het misverstand. Het is eigenlijk een selffulfilling prophecy. Als jij bang bent dat je doorslaat zodra je jezelf een gebakje gunt of dat je dieet verpest is zodra je een stukje chocolade eet, dan creëer je een strijd met jezelf. Wat begint met een gerichte actie om gewicht te verliezen eindigt in een strijd waarin je jezelf ondermijnt. Maar handel je uit gezond verstand dan is daar geen reden voor.
Heb je hier wat aan? Deel dit artikel, misschien help je ook iemand anders. Wil je hulp? Dan mag je altijd bellen voor een vrijblijvende kennismaking.
No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.