Zwaarlijvigheid is geen vrijwillege keuze!

Zwaarlijvigheid is geen vrijwillege keuze!

Obese

Over de linda van vorige maand;

Niet altijd of altijd niet.

Eindelijk iemand die het lef heeft er over te schrijven. Er echt over te schrijven!

Niet over diëten, afvallen of andere pleister oplossingen maar over Obesitas en wat het is.

Geen vrijwillige keuze dus. Zonder je te kennen durf ik te zeggen dat je dat stiekem wel dacht. Zo iets als ‘Ik eet toch te veel en beweeg te weinig? Ik heb toch te weinig wilskracht om er wat aan te doen? Want alles wat ik tot nu toe heb geprobeerd is op niks uitgelopen’.

Ik snap je gedachtes maar wil ze toch graag nuanceren voor je. Heb je even?

Obesitas ontstaat als de hoeveelheid energie die je binnenkrijgt door eten en drinken voor langere tijd hoger is dan dat wat het lichaam verbruikt.

Je bent veel gevoeliger voor eetprikkels. Dat je te veel eet, komt omdat je een sterkere drang voelt om te eten en een grotere eetlust hebt. Dit heeft dan weer te maken met hormonen die je ook nog een minder verzadigend gevoel geven.

Dit gebeurt ‘achter de schermen’, niet bewust. Je hersenen registeren namelijk minder energie-inname dan wat je in werkelijkheid gegeten hebt en je hersenen denken dat je minder vetmassa hebt dan je in werkelijkheid hebt.

Met deze ‘calorie overgevoeligheid’ leef je in een omgeving waar je overal eten kan kopen. Je vecht als het ware tegen je biologie.

Wat gebeurt er nog meer achter de schermen? Eten zonder hongerprikkel maar omdat je je rot voelt. Net als de registratie van energie-inname en gewicht gebeurt dit niet bewust. We noemen dat je autonome zenuwstelsel.

Hoe werkt dat eten vanuit een rotgevoel? Vanuit de evolutie zijn wij sterk gericht op beloning. Dit was nodig! Je moest vooral onthouden waar het eten te vinden was. Dan kon je het terug vinden en het vooral herhalen. Dat was overleven. Nu, en de hersenen zijn slim, denkt het brein: wacht eens even, als jij je rot voelt, waarom eet je niet even wat, het liefst calorierijk, dan voel je je vast beter. Dit herhaal je. En wederom wil ik benadrukken. Dit gebeurt niet bewust.

Zien van eten————–Het liefst calorierijk——————Beloning.

Rot gevoel——————Eet, het liefst calorierijk————-Beloning.

Je komt aan in gewicht. Voor je het weet, eet je langere tijd meer dan wat goed voor je is. Wat merkt je wel? Je gewicht.

Misschien flitst er nu een ‘zie je wel, ‘ik kan er niks aan doen’ door je heen? Of ‘dan is het dus hopeloos verloren’, ‘ik zal nooit kunnen afvallen’. Graag steek ik je dan een hart onder de riem.

Je kan een spel poker winnen met zowel een slechte als met een goede hand kaarten. Je kan dus ook een goed gewicht hebben met slechte genen. Als je maar weet hoe het werkt! Wetenschappelijk onderzoek heeft al meerdere keren aangetoond, dat uitleg bij obesitas, over biologie, bewustzijn en eten, helpt om betere keuzes te maken. Je kan er namelijk rekening mee houden.

Ook vaardigheden als mindful-eten, waarbij je met aandacht voor het hier en nu eet, helpen je om eerder te stoppen met eten, waar je dat van ‘nature’ niet zou doen.

Verder moet je niet stilstaan bij wat je eet maar in welke situatie.

Het gaat erom dat je de juiste dingen leert. Dan kan je prima leven met een calorie overgevoeligheid.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.