Verleidingen zijn lastig!

Verleidingen zijn lastig!

‘Dit zou ik moeten kunnen’

Deze gedachte ken ik maar al te goed.

Als kind moest ik al vroeg zelfstandig zijn. Mijn ouders hadden een eigen bedrijf en waren druk. Dus werd ik op jonge leeftijd er op uit gestuurd voor de boodschappen.

Kaas halen op de markt. In de rij tussen de volwassen mensen en wachten op je beurt. Maar die kwam niet en de volwassenen namen hun beurt en ik stond daar maar……..ik durfde niet! Ik kwam thuis zonder kaas en mijn moeder snapte niks van mijn angst. ‘Dit zou je moeten kunnen’. Je zus kon het ook op die leeftijd.

Uiteraard kon ik helemaal niks met die opmerking. Dat maakte het om mijn beurt vragen er niet makkelijker op! Nu had ik 2 problemen, ik kon niet voor mezelf opkomen in een rij met volwassenen en ik stelde mijn  moeder teleur, want ik zou het moeten kunnen.

Zo is het ook met aankomende feestmaanden. Want je moet gewoon de verleidingen weerstaan! ‘Dat zou jij gewoon moeten kunnen’. Toch?

Op dat moment heb je 2 problemen. Namelijk dat dat hartstikke lastig is en dat je jezelf teleurstelt omdat het niet lukt.

Verleidingen zijn lastig?

JA! Verleidingen zijn krachtig vanwege de onmiddellijke beloning die ze bieden. Pepernoten smaken heerlijk en geven onmiddellijke een positieve prikkel aan je brein. Om jezelf uit te dagen daar nee tegen te zeggen ten gunste van de langetermijndoelen, zoals gewichtsverlies of een gezondere leefstijl, heet zelfbeheersing.

Maar zelfbeheersing is niet oneindig. Het is als een spier die vermoeid kan raken na herhaald gebruik. En reken maar dat jij aankomende maanden gebruik maakt van deze spier! En als je dan moe, en wat overprikkeld de winkel in gaat terwijl je zelfbeheersing al op is. Probeer dan nog maar eens NEE te zeggen. En dan zeg je ook nog eens tegen jezelf: ‘dit zou jij moeten kunnen’.

Ik stel een andere strategie voor:

  1. Erken dat zelfbeheersing geen onuitputtelijke bron is. Dus is het op? Ga dan niet naar de winkel.
  2. Maak een plan voor de feestdagen. Dat is wat ik noem jouw feestdagen succesplan. Schrijf alle situaties op waarin je het lastig kan krijgen.
  3. Creëer een ondersteunend netwerk. Maak al dat lekkers bespreekbaar! Zullen we dit jaar geen chocoladeletter uitdelen op het werk? Maar………bedenk een alternatief.
  4. Wees mild voor jezelf. Het is geen ramp als je af en toe wel toegeeft aan de verleiding. 1 overtreding maakt het niet gelijk helemaal mislukt. Belangrijker is dat je leert van die momenten. En zeg zeker niet dat je het ‘zou moeten kunnen’.

Wil je dit doen met een beetje hulp? Geef je dan op voor mijn groep, feestelijk eten en toch in evenwicht. Ik begin 2 november en je bent van harte welkom.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.