Verbinding tussen je hoofd en je lijf

Verbinding tussen je hoofd en je lijf

hartHet lijkt soms zo moeilijk, om het een beetje soepel te laten verlopen allemaal. Elk persoon kent wel zijn periodes, waarin het niet zo lekker gaat, je kookt niet elke avond gezond, je eet te vaak kant- en klaar en snoept weer vaker. Je eetritme is verstoord en het lijkt erger te worden. Hoe hard je ook je best doet, het lukt je niet om het tij te keren. Wat is er aan de hand?

Wat ik vaak hoor bij cliënten, die ik begeleid, is dat ze van alles denken over het weer grip krijgen op het eetgedrag. Het moet strenger, staffende gedachtes omdat ze een hand pepernoten hebben genomen of je probeer jezelf te belonen door je voor te houden dat als het nu niet doet je het in het weekend wel mag. Vaak helpt het niet echt. Soms helemaal niet en soms maar tijdelijk.

Wat er aan de hand is, is dat je vaak het tegenovergestelde gaat doen van wat eigenlijk moet.  Je wordt nog strenger op jezelf om die impulsen te onderdrukken. En, hoe wrang ook, het omgekeerde is vaak het resultaat. Je gaat toch voor de beil en schiet misschien wel door in het extreme.

Dit leidt tot machteloosheid en frustratie. Je zit vast in een vicieuze cirkel van lijnen, afvallen en weer aankomen.

Het probleem is dat je hoofd je lijf niet meer bereikt en andersom. Zelf al weet je echt wel dat wat je eet niet goed is het is moeilijk om te stoppen of te snappen wat er met je gebeurt. Je krijgt geen contact met jezelf.

Wat er gebeurt , is dat de verbinding weg is. Je zou kunnen zeggen, je bent zo bezig het probleem in je hoofd op te lossen dat je hart ontbreekt. Veel cliënten met eetbuien en overgewicht willen hun lijf niet meer voelen. Om dat probleem op te lossen moet je de verbinding eerst herstellen. Want allen dan kan je succesvol van je eet impulsen af komen.

Hoe doe je dat dan, hoor ik je denken. Dat doe je door in gesprek te gaan, luister naar je lijf. Met een open hart en een open houding. Zonder oordeel en ook zonder direct in oplossingen te denken. Een gesprek waarbij je oprecht vraagt aan je lijf waar het behoefte aan heeft.

Daarvoor is met aandacht in het hier en nu zijn belangrijk. Echt in je lijf zonder afleiding. En dat moet jij starten. Dat kan bijvoorbeeld door een ontspanningsoefening te doen.

En je dan komt het antwoord wel boven. Ineens vecht je niet meer met je lijf maar werk je samen aan een gezonder toekomst.

Herken jij wat ik hierboven schrijf? Raakt het je en voel je dat dit jouw strijd is? Dan is mijn programma van drie maanden wat voor jou. Kijk voor meer informatie hier.

 

 

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.