10 dingen die je wil horen als het afvallen tegenzit!

10 dingen die je wil horen als het afvallen tegenzit!

Toen ik voor het eerst moeder werd had het hele idee iets magisch. Zo’n zachte baby die ik straks kon knuffelen wanneer ik maar wilde en die wat er ook zou gebeuren, van mij zou houden!

En natuurlijk ontdekte ik dat er nog meer mooie momenten zouden volgen, momenten waarop je kinderen je zo blij maken, dat je bijna uit elkaar barst van geluk.

Maar. Er zijn ook momenten waarop het ouderschap allsbehalve tof is.

Nu ik straks (29-4) 5 jaar moeder ben weet ik dat het leven van een ouder niet een aaneenschakeling is van geluksmomentjes. Er zijn ook uren, dagen of soms weken dat het gewoon niet leuk is, dat ouderschap. Dat je denkt dat je compleet hebt gefaald als ouder, dat je iets verkeerd hebt aangepakt, dat je anders had moeten reageren op je kind of gewoon baalt van het hele ‘ouder zijn’.

Als jij 20 kg afvalt heeft dat ook iets magisch. Stel dat je er nog meer afkrijg, dat je een jurkje durft te dragen……

Maar. Ook bij jou zijn er momenten waarop het allesbehalve tof is.

Je weet dat er ook uren, dagen of soms weken zijn dat het helemaal niet lukt, dat afvallen. En dan denk je dat je compleet gefaald hebt. Dus voor iedereen (ook voor mij) die om sommige dagen zich compleet mislukt voelt, de volgende uitspraken, waar je veel aan kan hebben.

1. Een slechte dag verpest niet meteen je hele dieet.

Er zijn zoveel dagen waarop je niet de beste versie van jezelf bent. Verre van zelfs. Misschien schreeuwde je lijf om chocolade, ben je niet van het gebak afgebleven op je werk en eindig je bloedchagerijnig in de supermarkt op zoek naar een pizza. Wat het ook was, bedenk dan dat 1 slechte dag echt niet gelijk je hele dieet verperst. Het was een dag! Wat me brengt bij een ander feit:

2. Wees realistisch

Als je inderdaad geen fouten mag maken van jezelf is de kans groot dan je nu al opgeeft. Terwijl als je een slechte dag op werk hebt zeg je toch ook niet gelijk je baan op? Put dus troost uit het feit dat het ‘normaal’ is om een keer niet goed te functioneren.

3. Blijf niet alles maar vergelijken

Je bent goed genoeg. Echt! Stop met alsmaar vergelijken hoe anderen het doen. Alleen omdat het bij anderen lijkt of ze alles altijd perfect op orde hebben, wil dat niet zeggen dat het ook echt zo is. We hebben allemaal dagen waarop het voelt alsof we hebben gefaald. Zij ook.

4. Niemand is goed in alles

Bedenk – net als bij het vergelijken – dat niemand goed kan zijn in alles. En ja, op facebook kun je zien hoevaak een ander sport en hoe gezond zij vanavond eet. Maar vergeet niet dat de dingen die je ziet maar een glimp zijn van de realiteit. Sommige zijn geweldig in het bedenken van gezonde en lekkere pannenkoek, maar vergeten te vermelden dat ze de doos met bonbon niet konden laten staan. Anderen eten nooit een koekje bij de koffie maar gaan zichzelf compleet te buiten tijdens een etentje op het werk. Dus stop met piekeren over de dingen die je niet geod kunt en focus op die dingen waar je geweldig in bent.

5. Onderschat de kracht van ‘sorry’ zeggen tegen jezelf niet.

Misschien was vandaag een echte rotdag! Mischien heb je dingen gegeten waar je niet trots op bent of ben je niet zo fair geweest tegen jezelf over wat je wel en niet mag eten. Zeg gewoon sorry, in plaats van te piekeren over deze foutjes. Ik geef toe dat je exuces aanbieden aan jezelf kan voelen alsof je het allemaal goed praat maar een sorry maakt veel goed. En je bent in ieder geval opgelucht en kan weer met frisse moed aan de slag.

6. Wie je denkt dat je bent, is niet wie je werkelijk bent

Vergeet niet dat gevoelens kunnen liegen. Ook al denk je op dit moment dat je waardeloos bent, je bent dat niet!

7. Doe rustig aan

Heel vaak ligt de oorzaak van die moelijke dagen in het snelle, gehaaste leven dat we leiden. Je agenda zit bomvol en je bent aan het overleven om de dag door te komen. Natuurlijk is er dan geen mogelijkheid om een goede gezonde keuze te maken. Of dat nieuwe recept te maken. Als er niet genoeg ‘rust’ in je dag zit, kan het je soms overkomen. Doe dan even rustig aan. Zeg eens een of twee verplichtingen af en breng in plaats daarvan tijd door in de sportschool. Of doe eens uitgebreid boodschappen waarbij je de tijd neemt nieuwe ingredienten te ontdekken voor je weekmenu.

8. Doe iets voor jezelf

Natuurlijk is dat een hoop geregel. Helemaal als je een gezin hebt of een verantwoordelijke baan of geen geld. Maar een paar uurtje iets voor jezelf doen kan zo’n groot verschil maken. Soms heb je gewoon even een pauze nodig om met frisse moed weer te beginnen. Juist in deze ‘stilte’ momenten ontdek je vaak dat je echt wel in staat bent de goede keuze te maken.

9. Het is oke om er nu over te huilen en morgen weer opnieuw te beginnen

Het is soms gewoon ruk. Het is oke als je daarom moet huilen. Beter huilen dan je emoties wegeten. Morgen is er gewoon weer een dag. Een dag waarop je beter kan zijn dan vandaag.

10. Je doet het echt wel goed.

Je doet het echt wel goed. Je hebt misschien je tekortkommingen,natuurlijk, maar geloof me: die hebben we allemaal. Je hoeft echt niet perfect te eten wil je kunnen afvallen en je fitter voelen. Soms heb je minderen dagen, dat is niet erg, dat hoort erbij. Ook Faja Lourens eet weleens chocolade hoor. Laat die kleine tekortkomming dus niet uitgroeien tot een reden om dan maar door te eten.

 

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.