Vandaag in de hoofdrol: Jamie Olivier’s goudgele kip met gesmoorde groenten en aardappelgratin

Vandaag in de hoofdrol: Jamie Olivier’s goudgele kip met gesmoorde groenten en aardappelgratin

Vandaag in de hoofdrol: Jamie Oliver’s goudgele kip met gesmoorde groenten en aardappelgratin

Dit heerlijke recept komt uit het boek Jamie in 15 minuten. Snel, makkelijk en gezond zijn hierin de speerpunten. Het boek is zeker een aanrader. Moet wel bekennen dat je alles bij de hand moet hebben. Waterkoker met heet water, oven aan op de hoogste stand, keukenmachine met snijplaat…doe je het niet op die manier ga je de 15 minuten niet redden. Maar ook al doe je er 30 minuten over, dan nog is het een heerlijk recept.

Ingrediënten (voor 4 personen):
Gratin:
  • 800 g aardappelen
  • 3 uien
  • olijfolie
  • 1 blokje kippenbouillon
  • ½ bosje verse salie
  • 1 dl single cream of slagroom (dit kun je vervangen door kookroom licht of sojakookroom om het minder calorierijk te maken)
  • 30 g Parmezaanse kaas
Kip:
  • 4 kipfilets van 100 g elk, zonder vel
  • een paar takjes verse rozemarijn
  • 2 plakken gerookte doorregen bacon of gerookt ontbijtspek (dit kun je weglaten om het minder calorierijk te maken)
Groenten:
  • 200 g jonge preitjes
  • 200 g jonge bladspinazie
  • 200 g diepvriesdoperwten
Bereiding:

Snijd de aardappelen in de keukenmachine, doe de schijfjes in de middel­grote pan, giet er voldoende kokend water bij om ze onder te zetten en leg er de deksel op. Pel de uien, snijd ze in de keukenmachine in plakjes, doe ze met 2 eetlepels olie in de braadslede, verkruimel er het bouillonblokje over en strooi er een snuf peper en zout op. Snipper er de salie bij, roer regelmatig, en giet er als het begint aan te koeken een scheutje water bij.

Leg de kipfilets op een groot stuk bakpapier, hussel ze met peper en zout en de naaldjes rozemarijn door elkaar, vouw het papier over de filets heen en sla ze plat met een deegroller tot een dikte van 1,5 cm. Leg ze met 1 eetlepel olie in de koekenpan, keer ze na 3 tot 4 minuten om en bak ze goudbruin en gaar . Laat de aardappelschijfjes in een vergiet uitlekken, doe ze bij de uien, roer ze goed door elkaar en spreid ze in een egale laag uit.  Giet er de room bij, rasp er de Parmezaanse kaas over en zet de gratin boven in de oven onder de hete grill.

Snijd de preitjes in de lengte doormidden, spoel ze onder de koude kraan af en snijd ze in dunne plakjes . Doe ze met 1 eetlepel olie in de lege pan op hoog vuur en roer regelmatig. Snijd de bacon in fijne blokjes, doe ze in de koekenpan en schep ze regelmatig om . Roer de spinazie en de erwten door de preitjes, schep ze als de blaadjes spinazie geslonken en de erwten zacht zijn op een plank of bord en leg er de kip en bacon op. Serveer er de gratin bij.

Eet smakelijk!

 

 

 

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.