Spijswijzermenu op vakantie

Spijswijzermenu op vakantie

5 x mijn eten (extra lekker vanwege mijn vakantie!)

p.s: de recepten zijn nu voor 4 personen (begreep dat de meeste van jullie dat duidelijker vinden).

 

Maandag: De eerste kennismaking met de Portugees keuken. Verse vis staat hier overal op de kaart: Gegrilde makreel met tomaat.Gegrilde makreel

 

Ingrediënten

Bereiden:

Ovengrill voorverwarmen. Krieltjes in 10 min. gaarkoken. Helft van citroen in dunne partjes snijden, andere helft uitpersen. Makreelfilets van graat nemen en in 4 stukken verdelen. Tomaat over ovenschaaltjes verdelen, makreel en citroenpartjes erop leggen. Provençaalse kruiden en royaal peper erover strooien, 1 el olie over het geheel druppelen. Schaaltjes 10 cm onder hete grill schuiven en gerecht in 8-10 min. door en door heet laten worden. In slaschaal dressing kloppen van rest van olie met citroensap, zout en peper naar smaak. Krieltjes afgieten en met bosuitjes door dressing scheppen. Warme aardappelsalade serveren bij makreel.

 

Dinsdag: Eindelijk mooi weer! Na veel te hebben gelopen over de heuvels van de stad toe aan een opkikker op het terras. Penne Arrabiata geeft je gegarandeerd een kik vanwege de (chili)peper.Penne

 

Ingrediënten:

  • 4 hele, verse rode chilipepers
  • olijfolie
  • 2 tenen knoflook, in plakjes
  • 3 ansjovisfilets
  • 1 tl gedroogde oregano
  • 400 g blokjes tomaat uit blik
  • 400 g gedroogde pasta penne

Bereiding:

Kook de pasta volgende de aanwijzing op de verpakking. Prik met een scherp mesje een aantal gaatjes in de verse chilipepers en doe ze  in een koekenpan. Giet er een laagje van circa 1 cm olie bij en laat ze ongeveer 10 minuten op heel laag vuur staan. Als de pepers zacht zijn en de olie de chilismaak heeft overgenomen schenk je het grootste deel in een potje (heerlijke chiliolie!). Voeg aan de rest van de olie de plakjes knoflook, ansjovisfilets en oregano toe. Bak ze even. Roer de blokjes tomaat erdoor en breng aan de kook. (Pas op dat de pepers niet kapotgaan want dan wordt de saus heel heet!)

Haal de chilipepers uit de saus en snij 1 (of meer) heel fijn en roer door de saus. Serveer met een frisse salade!

Woensdag: Street-art tour door Lissabon! Maar eerst koffie met frambozen cheesecake!

 

Ingrediënten:Cheescake met frambozen

Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 175 ºC. Verkruimel de koeken in de keukenmachine heel fijn en meng de boter en jam erdoor. Druk dit mengsel uit op de bodem van de vorm en maak een opstaande rand van 4 cm hoog.
  2. Rasp de oranje schil dun van de sinaasappel. Meng in een beslagkom de kwark met de eieren en geraspte sinaasappelschil en schenk het kwarkmengsel in de vorm.
  3. Zet de taart op het rooster in het midden van de oven en bak de taart in 30 minuten. Steek een satéstokje in de taart. Komt dit er droog uit, dan is de taart gaar. Bak de taart anders nog enkele minuten en controleer hem nogmaals op gaarheid.
  4. Laat de taart in de vorm afkoelen en daarna in de koelkast in minstens 2 uur koud worden.
  5. Verwijder de vorm en zet de taart op een schaal. Garneer met het rode fruit in het midden en bestuif het fruit met poedersuiker.

Donderdag: Tijd om naar huis te gaan! Fastfood op het vliegveld: Broodje hamburger (dit recept is een stuk gezonder!)Broodje hamburger

 

Ingrediënten:

Bereiding:

  1. Ontkorst de sneetjes brood en verkruimel ze (in de keukenmachine). Verhit wat olie in een koekenpan en verhit de ui op laag vuur in 3 min. glazig.
  2. Kneed in een kom het broodkruim, de ui, het ei en de mosterd door het gehakt. Breng op smaak met zout en peper.Vorm van het gehaktmengsel, gelijk aan het aantal personen, grote, dikke burgers. Verhit in een koekenpan wat olie en bak de hamburgers in ca. 10 min. bruin en gaar, keer af en toe.
  3. Verhit een grill- of koekenpan. Snijd de bolletjes open en rooster de snijvlakken in de hete (grill)pan goudbruin. Leg op de onderste bolletjeshelften blaadje(s) sla. Leg de hamburgers erop en leg hierop enkele plakjes tomaat. Dek af met de bovenste bolletjeshelften. Zet de tomatenketchup en mayonaise op tafel.

Variatietip:

Geef gewone mayonaise of yoghurt wat extra’s door er verse, fijngesneden kruiden door te roeren, bijvoorbeeld bieslook of koriander. Of chips erbij! Heel Amerikaans maar erg lekker: chips bij je hamburger. Gebruik gewone gezouten chips of kies voor een kruidige of kaasvariant. Ietsje slanker: Op een hamburger hoort natuurlijk saus. Wil je een minder vette saus? Maak de mayonaise dan aan met een beetje magere yoghurt, daar wordt de saus een stuk slanker door. Ook curry- en tomatenketchup zijn wat magerder sauzen.

Vrijdag: Weer thuis: Hollandse stoofvlees met sperziebonen en rösti

 

Ingrediënten:Stoofvlees

Bereiding:

Snijd de braadlappen in stukken. Bestrooi het rundvlees met (versgemalen) peper en zout. Verhit de boter en de olie in een braadpan. Braad de stukken rundvlees rondom bruin. Zeef de bloem. Doe de bloem erbij en roer het vlees om. Laat de bloem even kleuren. Schenk nu de wijn langs de rand van de pan bij het vlees (te koude vloeistof doet het vlees schrikken en maakt het taai). Schep de jeneverbessen en de laurier door het vlees-wijnmengsel en laat het vlees met de deksel op de pan in 2,5-3 uur op laag vuur zachtjes gaarstoven. Breng het stoofvlees op smaak met (versgemalen) peper en zout.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.