Hoe gebruik je lekker eten als oplossing?

Hoe gebruik je lekker eten als oplossing?

Heb je een wens om gewicht te verliezen? Het is vaak moeilijk om dan juist lekker te blijven eten. Minder eten en meer bewegen is steevat het advies. Minder eten betekend voor veel mensen diëten. Je hebt dit jaar misschien al meerder keren overwogen een dieet te volgen of je hebt ze gevolgd. Alleen toen werd je kind ziek, moest je overwerken, kreeg je ruzie met je moeder. Daardoor vlot het allemaal niet zoals je gedacht had. Of werd je uitgenodigd door je vriendin om de stad in te gaan. Na een uur zaten jullie gezellig aan de koffie met gebak. De dag is nu toch al verpest, kan ik net zo goed ook nog wel die wijntjes en bitterballen nemen. Gezellig toch? Alleen heb je nu geen kg verloren en blijf je ook nog met een schuldgevoel zitten.

Voor gewichtsverlies bestaat geen quik ficks. Juist de gedachte: ‘Als ik nu even een paar weken streng doe en vaak naar de sportschool ga dan is er 6 kg af en dan kan ik weer even vooruit’ is de valkuil. Wil je blijvend gewicht verliezen dan bestaat er niet zoiets als een snelle oplossing. Want vaak hou je het niet vol om een paar weken streng te doen, omdat het leven gewoon doorgaat, en je moet anticiperen op zaken, als zieke kinderen en druk op het werk. Hou je het wel vol? Dan is het een voorbode om na je strenge periode door te slaan in veel eten.

Er zijn twee grote valkuilen waar mensen vaak instappen als het gaat om afvallen.

1. Je laten verleiden door een dieet die je beloofd dat je binnen drie maanden 15 kg kwijt bent. Het enige wat je hoeft te doen is je precies aan het weekmenu te houden of shakes te nemen. Dit zijn vaak ook de cliënten die tegen mij zeggen: Ik heb alles al geprobeerd. Nu mag jij mij vertellen wat ik  moet eten om gewicht te verliezen want ik weet het niet meer. Daar gaat het dus niet om, om wat je eet als je aan het diëten bent. Dan val je namelijk wel af. Het gaat erom wat je eet als je even een dagje vrij hebt genomen van je dieet. Wat doe je dan?

2. Te hoge doelen stellen. Wil je blijvend gewicht verliezen? Dan moet je tevreden zijn met een 1 kg gewichtsverlies per maand en rekening houden met tegenslag. Dit houdt in dat er ook maanden zijn waarin je niks afvalt. Geeft niks! komt wel weer. Het is dan niet gelijk mislukt.

Er zijn zes stappen die je kan doorlopen om te leren genieten van eten en toch af te vallen.

1. Acceptatie

Acceptatie hoort onlosmakelijk bij het proces van afvallen. Je moet accepteren dat er geen snelle oplossing is. Je bent ook niet in 6 maanden te zwaar geworden, waarom moet het er dan wel in 6 maanden af. Wil je blijvend je (eet)gewoontes veranderen dan moet je eerst analyseren wat er nu is. Dit roept weerstand op. Want je stuit op overtuigingen van jezelf die lastig zijn te doorbreken. Acceptatie is de waarheid onder ogen zien, waardoor er ruimte is om te veranderen.

2. Doorbreek de vicieuze cirkel

Je probeert het wel maar je valt weer terug in oude gewoontes. Het mislukt altijd. Of het blijft alleen bij goede voornemens. Morgen begin je echt. Herken je dat? Maar blijven ronddraaien in je eigen cirkel? Neem vijf minuten de tijd en bedenkt door welk gedrag jij in die eeuwige cirkel terecht komt. Herken je een van de beschreven voorbeelden? Of heb jij je eigen speciale aanpak? Noteer je bevindingen.

3. Eet! Omdat het goed voor je is

Fanatiek aan de slag. Niet meer snoepen! Geen etentjes meer! Geen wijntjes op het terras! Geen koolhydraten en maar 1000 kcal per dag! Herkenbaar? Focus niet te veel op het terugdringen van ‘slechte’ dingen. Denk liever in termen die goed voor je zijn. Juist nu! Je lijf voeden is belangrijker dan hem uithongeren. Neem drie hoofdmaaltijden per dag. Eet  iets tussendoor waardoor je geen erge trek kan krijgen. En gun jezelf af en toe iets lekkers.

4. Stel haalbare doelen

Snel 5 kilo afvallen in 1 week. Zonder jojo-effect! Elke kilo die eraf gaat blijft eraf.

Klinkt dit te mooi om waar te zijn? Dan is dat waarschijnlijk ook zo. Met een diepe teleurstelling als gevolg en het gevoel dat het mislukt is. Stel haalbare doelen en geef jezelf de tijd die te halen. Bijvoorbeeld: Vanaf volgende week ga ik twee keer per dag fruit eten als tussendoortje. Ik ga nee zeggen tegen gebak op het feestje van mijn schoonmoeder maar ik mag wel een aantal hapjes kiezen.

5. Analyseer je eetgedrag

Verlangen naar een gezonde relatie met eten? Negatieve gevoelens, pijn, verdriet. Je kunt dit negeren door te gaan eten. Het verminderd vaak onplezierige gevoelens op korte termijn maar wat zijn de gevolgen op lange termijn? Of ben jij een ‘Bourgondiër’ iemand die gewoon alles lekker vindt? Probeer na te gaan in welke situaties jij vaak te veel eet. Schrijf deze op. Vraag jezelf vervolgens af wat je gevoel is op dat moment en wat je het allerliefste zou willen? Wat is je strategie? Eten? Dit kan je doorbreken door te luisteren naar je behoeftes.

6.Geniet meer van minder

Met als resultaat dat je meer geniet en genoeg hebt aan minder. Op een ontspannen manier blijf je werken aan je gewicht en gezondheid.

Ben nieuwsgierig wat jij doet om gewicht te verliezen. Laat je reactie achter op mijn blog.

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.