Verleidingseter? Vier stategieën voor sociale contact zonder hapjes.

Verleidingseter? Vier stategieën voor sociale contact zonder hapjes.

Wil jij dat lekker eten, gebak bij de koffie en hapje serveren niet standaard bij jouw sociale contacten horen. experimenteer dan met de volgende vier strategieën.

Als er sprake is van rituelen, serveer dan niet standaard extra eten of hapjes, of serveer minder eten. Op oudjaarsdag hebben mensen echt voldoende aan twee oliebollen en een paar toastjes. Stop het volzetten van je salontafel met kaasje, chips en bitterballen. Het kan zijn dat je dit gewent bent van uit huis, mogelijk vindt je dat een teken van gastvrijheid. Besef dat je graag minder wil eten en wilt avallen. Te veel verleiding in de vorm van lekker eten werken dan averechts. Komt je familie jou op nieuwsjaarsdag en gelukkig nieuwjaar wensen? Vergeet alsjeblieft die oliebollen, daar heeft echt niemand meer behoefte aan. Vier het nieuw jaar op een gezonde manier en maak met z’n allen een wandeling.

Als er sprake is van tijdverdrijven: ervaar dat je ook samen gezellig tv of een film kunt kijken zonder chips. Spreek met je buurvrouw af dat ze geen gevulde koeken meer haalt voor het wekelijkse koffie-uurtje.

Onderneem activiteiten in plaats van tijd te verdrijven. Afspreken met vriendinnen? Een high tea betekend vaak dat vooral eten, koken en hapjes als gespreksonderwerp hebt en het levert je vooral veel calorieën op. Als je wilt afvallen, dan kun je beter een actief uitje plannen of een bijeenkomst zonder eten zoals een kleding- of kleuren analyse, een museumbezoek, een fietstocht, een workshop, meditatie, een kanotocht of iets anders waarbij eten niet centraal staat.

Voorbeelden van activiteiten in plaats van tijdverdrijven.
– Ga met je buurvrouw een blok om in plaats van zittend koffiedrinken.
– Geeft je op voor een cursus.
– Door samen iets te doen leer je mensen beter kennen en is er meer kans op persoonlijk contact. Afleiding of aankleding in de vorm van eten is dan niet nodig.

Ik nodig je uit om te zorgen voor meer momenten waarin je waardevol persoonlijk contact hebt. Stap uit de wereld van oppervlakkig en voorspelbare contacten en start zelf een persoonlijk gesprek met je vrienden of mede feestgangers. Hoe je dat doet? Geeft eens echt antwoord op de vraag: Hoe is het? Als je deze vraag beantwoord volgens het ritueel zeg je, ‘Het gaat goed maar druk he’. Herkenbaar?

Daarmee kan je voor dat moment een waardevol contact creëren. Dat leidt tot vervulling, tot delen, tot intimiteit. Vulling in de vorm van eten is dan niet nodig.

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.