Vandaag in de hoofdrol: Boeuf Bourguignon

Vandaag in de hoofdrol: Boeuf Bourguignon

Vandaag in de hoofdrol: Boeuf Bourguignon

Mijn tweede recept van de 10 gezonde recepten om het nieuwe jaar mee in te luiden. Booef Bourguignon. Het is een klassieker die eigenlijk veel tijd kost omdat het lang moet marineren en sudderen. Mijn versie is sneller, maar dan nog moet het even opstaan.  Het is wel de moeite waard. Lekker eten en toch letten op de calorieën. Prima toch!

 Ingrediënten (voor 4 personen):
  • 1 kilo runderlappen (mager)
  • 1 winterpeen
  • 4 stengels selderij
  • 1 grote ui
  • 150g kastanje champignons
  • 150g zilveruitjes
  • Rode wijn (officieel natuurlijk bourgogne)
  • Runderbouillon
  • Tomatenpuree
  • Peterselie
  • Tijm
  • Laurierblad
  • Zout & peper
  • Olijfolie
Bereiding:

Neem een stoofpan met een dikke bodem en laat hier een flinke scheut olijfolie in warm worden. Snijd het rund in stukken. Bestrooi het met peper en doe het in de pan. Hak ondertussen de peen en selderij in kleine stukjes. De grote ui mag in grove stukken. Als het vlees bruin kleurt, haal je het er uit. Bak nu de groenten in het braadvocht.

Als de groenten een beetje glazig worden, doe je het vlees terug in de pan.  Nu voeg je de tomatenpuree toe en laat die mee bakken. Voeg nu 3 kopjes rode wijn en 3 kopjes van de bouillon toe, zodat alle ingrediënten net onder staan. Voeg ook een paar takken tijm en twee laurierbladeren toe. Draai het vuur nu laag. Zet de pan eventueel op een sudderplaatje. Laat het geheel nu zeker 3 uur sudderen. De stoof mag niet hard koken, als er af en toe een belletje aan de oppervlakte verschijnt, gaat het hard genoeg. Roer af en toe in de pan. De saus mag inkoken, maar moet niet te dik worden. Een beetje water of wijn toevoegen mag tijdens het sudderen.

Na ongeveer 2.5 uur sudderen, kun je gaan proeven. Maak het gerecht op smaak met zout en peper. Voeg ongeveer 5 minuten voor je de Boeuf Bourguignon gaat serveren de zilveruitjes en de champignons toe. Het is lekker als die een beetje ‘bite’ houden. De stoof is lekker met zilvervliesrijst of gewoon een gekookte aardappel. Maak het geheel af met gehakte verse peterselie.

Je kunt de basis voor dit gerecht ook prima invriezen. Moet je dan een keer snel, haal je het een avond van te voren uit de vriezer en voeg je dan alsnog de zilveruitjes en champignons toe. Rijst erbij en klaar is kees. Snel een gezonde maaltijd op tafel.

Eet smakelijk!

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.