Wat voor type eter ben ik?

Inzicht begint met herkennen

Om je relatie met eten in balans te krijgen, is een eerste stap inzicht krijgen in de manier hoe je met eten omgaat. Ieder mens is uniek en ieder mens heeft dus een unieke relatie met eten. Om meer inzicht te krijgen waarom je relatie met eten uit balans is, staan hieronder drie ‘type eters’ omschreven. Dit is geen hokje waar ik je in wil plaatsen, maar meer een hulpmiddel om je inzicht te geven en je verder op weg te helpen. Je kunt jezelf mogelijk herkennen in één of meerdere van de hieronder omschreven drie types.

Spijswijzer is gecertificeerd specialist van Emotie-eten de baas. Lees hier meer over op www.emotie-etendebaas.nl.

LIJNGERICHTE ETERS

Lijngerichte eters weten vaak veel over eten en volgen de nieuwste dieettrends. Ze weten hoeveel calorieën er in welk(e) voedingsmiddelen zitten en vaak hebben ze een streng oordeel of bepaalde voeding wel of niet goed is. De lijngerichte eter legt zichzelf allerlei regels op ten aanzien van voeding. Overtreedt hij of zij zo’n regel dan voelt hij of zij zich schuldig.

Lijngerichte eters eten meer in of na periode waarin zij streng lijnen. Hierdoor ontstaat het jojo-effect en weegt de lijngerichte eter na de periode van lijnen meer dan daarvoor. Hoe het jojo-effect precies werkt en hoe je deze cirkel kunt doorbreken vertel ik je tijdens de intake.

EMOTIONELE ETERS

Emotionele eters reageren sterk op prikkels van binnenuit. Bij vervelende gevoelens, zoals spanningen, negatieve emoties, gaan zij eten om de emoties te verdringen. Voedsel, vooral zoete en vette producten, biedt hun afleiding, warmte en troost.

Veel van ons groeien op met emotie-eten: als een kind is gevallen, krijgt hij een snoepje als troost… Hoe je op een andere manier met emoties kunt omgaan leer je tijdens de begeleidingstraject van Spijswijzer.

DE BOURGONDIËR

Een bourgondiër reageert sterk op prikkels van buitenaf: het zien, ruiken of proeven van eten maakt dat zij gaan eten. Lopen ze bijvoorbeeld langs een kraam met eten en ruiken ze de geur dan vinden ze dat moeilijk te weerstaan. Ook een schaal met fraai gepresenteerde hapjes op een feestje of een schaal met koekjes kunnen ze niet weerstaan. Vaak is het moeilijk voor hen om te stoppen met een hapje of koekje.

Een bourgondiër leeft in een wereld vol verleiding waar hij of zij moeilijk nee tegen kan zeggen en vaak snoept en snaait hij of zij ook tussendoor.

Een bourgondiër is vaak ook gevoelig voor emotioneel eten.

Je relatie met eten aanpakken

Wil jij je relatie met eten aanpakken? Maak direct een afspraak voor een gratis, vrijblijvend kennismakingsgesprek. Wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.