Spijswijzermenu week 39

Spijswijzermenu week 39

5 x mijn warme maaltijd

Maandag: Wortelsoep met spinaziepesto

 wortelsoepIngrediënten:

  • 500 g wortel (wij hadden wortel van verschillende kleuren, dat geeft wel meer smaak)
  • ui
  • 2 teen knoflook
  • 1 groente bouillonblokje
  • 2 eetlepels crème fraîche
  • 150 g spinazie
  • 1 citroen
  • 8 el olijfolie
  • 50 g pijnboompitten
  • peper en zout

Bereiding:

1. Pel en snijd de ui en 1 teen  knoflook. Schil de wortelen en snijd in grove stukken. Zet een grote pan op het vuur en doe hierin 2 el olijfolie. Fruit de ui en de knoflook aan en als het begint te kleuren voeg de wortel toe. Laat het geheel sudderen voor 5 minuten en blus af met 1.5 liter bouillon. Breng aan de kook, zet het vuur laag en kook de wortelen in 15 minuten gaar.

2. Doe ondertussen de overige olijfolie,  spinazie, gele rasp van de citroen, 1 tl zout, 1 teen knoflook en de pijnboompitten in een keukenmachine. Maal 10 seconde tot een pesto.

3. Als de wortelen gaar zijn kan de soep gepureerd worden. Breng verder op smaak met peper en zout. Voeg vlak voor het serveren de crème fraîche en pesto toe.

 Dinsdag: Tortellini  met paddenstoel, venkel en spinaziepesto

 TortelliniIngrediënten:

  • 200 g tortellini (wij hadden met kaasvulling)
  • 1 bakje kastanjechampignons
  • 1ui
  • 3 el olijfolie
  • 1 teen knoflook
  • 1 stonk venkel
  • 6 el spinaziepesto van gister
  • peper en zout

Bereiding:

1. Zet een pan op het vuur met ruim kokend water en bereid de tortellini volgens de aanwijzingen op de verpakking.

2. Snijd de ui en knoflook fijn. Snijd de venkel in ringen en de paddenstoelen in vieren. Zet een pan op het vuur met de olijfolie. Voeg de ui en knoflook toe. Als dit begint te geuren kan de venkel en de paddenstoelen erbij. Bak dit in 15minuten gaar. Voeg op het laatste moment de pesto toe. Serveer met de tortellini.

Woensdag: Pittige kip met mais en Mexicaanse rijst

Oeps vergeten foto te maken.

Ingrediënten:

  • 1 el sambal
  • 1 el gemalen koriander
  • 1 tl milde paprikapoeder
  • 4 el zonnebloemolie
  • 200 g kipfilet
  • 2 maiskolven
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote ui
  • 180 g roerbakrijst
  • 1 blik zwarte bonen
  • Bakpapier
  • Peper en zout

Bereiding:

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Meng de sambal met en koriander, paprikapoeder en 2 el zonnebloemolie in een kom. Schep de kipfilet erdoor en laat 15 minuten afgedekt staan.

2.Laat ondertussen de maiskolven 15 minuten weken in een ruimte schaal met heet water. Laat uilekken en verpak elke maiskolf in aluminiumfolie.

3. Leg de kip en mais op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 25 minuten in het midden van de oven. Keer de kip halverwege.

4. Verhit halverwege de oven tijd de rest van de olie in een hapjespan en fruit de knoflook en ui. Voeg de rijst toe en schep om. Voeg 750 ml water toe, breng aan de kook en laat onder af  en toe roeren in 5 minuten het water opnemen. Schep de bonen erdoor en breng op smaak met sambal (als je van pittig houdt) peper en zout.

Donderdag: Bietenstamppot met spek en appel

BietenstamppotIngrediënten:

  • 8 grote kruimige aardappelen
  • 50 g roomboter
  • 150 g spekreepjes
  • 1 ui
  • 500 g gekookte bietjes
  • 1 appel
  • pureestamper

Bereiding:

1. Schil de aardappelen en snijd ze in gelijk stukken. Kook in water met zout in 20 minuten gaar.

2. Verhit ondertussen de helft van de boter in een koekenpan en bak de spekreepjes in 6 minuten knapperig. Voeg de ui toe en bak 4 minuten mee.

3. Schil ondertussen de bietjes en snijd in blokjes. Bak 4 minuten mee met het spek-uimengsel. Snijd de ongeschilde appel in kwarten en verwijder het klokhuis.

4. Giet de aardappelen af en vang 1/ kopje kookvocht op. Stamp de aardappelen met de rest van de boter en het kookvocht tot een smeuïge puree. Schep het bietenmengsel erdoor. Breng op smaak met eventueel zout.

Vrijdag: Gegrilde filetlapjes met appel, sperziebonen en kriel

Sperziebonen en appelIngrediënten:

  • 300 g krieltjes
  • 3 el zonnebloemolie
  • 400 g sperziebonen
  • 3 el piccalilly
  • 2 fris zoete appels
  • 150 g filetlapjes

Bereiding:

1.Halveer de krieltjes, snijd de grote exemplaren in kwarten. Verhit 2 el olie in een grote koekenpan en bak de krieltjes in 5 minuten op hoog vuur bruin. Zet dan het vuur lager en laat 15 minuten garen. Schep regelmatig om. Breng op smaak met peper en eventueel zout.

2.Breng ondertussen een pan water aan de kook. Punt de sperziebonen. Kook de bonen in 7 minuten beetgaar. Giet af en doe in een ruime schaal. Voeg de krieltjes toe en schep om met de piccalilly

3. Verhit de grillpan. Snijd de kwarten elk in 3 partjes. Gril de appelpartjes in de grillpan en voeg toe aan de het bonen-krieltjesmengsel.

4. Bestrijk de filetlapjes met de rest van de olie en bestrooi met peper en eventueel zout. Gril het vlees in 3 minuten gaar. Keer halverwege. Leg het vlees op de lauwwarme salade en serveer.

 

 

 

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.