‘Overgang zorgt niet voor gewichtstoename’

‘Overgang zorgt niet voor gewichtstoename’

‘Overgang zorgt niet voor gewichtstoename’

BAARN – De overgang leidt tot niet tot gewichtstoename, maar de hormonale veranderingen zorgen er wel voor dat vet anders over het lichaam wordt verdeeld. Met meer buikvet tot gevolg.

Dat blijkt uit een recent onderzoek gepubliceerd door de International Menopause Society in het tijdschrift Climacteric.

Veel vrouwen op middelbare leeftijd maken zich zorgen over gewichtstoename, daarbij komen ze vaak jaarlijks een halve kilogram aan. Deze gewichtstoename lijkt te worden veroorzaakt door niet-hormonale factoren.

 Mythe

“Het is een mythe dat vrouwen aankomen door de overgang” vertelt onderzoeker Susan Davis van de Monash University in Melbourne. “Het is het gevolg van omgevingsfactoren en ouder worden. Klagen over het zwembandje als gevolg van de overgang is wel terecht. De afname van het geslachtshormoon oestrogeen zorgt ervoor dat de vetverdeling verandert.”

 Risico

De verandering van de vetverdeling neemt wel risico met zich mee. De kans op hart- en vaatziekten of diabetes wordt bijvoorbeeld groter. Daarnaast moeten vrouwen ook zeker hun gewicht in de gaten houden. “Vrouwen in de overgang kunnen het beste hun gewicht controleren voordat het een probleem wordt”, aldus Davis. “Veel bewegen en gezond eten dus.”

Bron: NU.NL

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.