Kan jij je gewicht niet de baas worden? En MOET dat wel!

Kan jij je gewicht niet de baas worden? En MOET dat wel!

Als je gewicht niet doet wat je wil, kun je vreselijk gefrustreerd raken. Vaak voel je daaronder ook een gevoel van falen en van machteloosheid. Het kan toch niet zo zijn dat jij je gewicht niet de baas kunt zijn?  Herken je dit, lees dan vooral door.

Herkenbaar? Dat gevoel van machteloosheid. En ben je daar ‘allergisch’ voor. Haalt het je uit je kracht omdat het een bewijs is van je zwakheid? Het maakt je vaak veel zwakker dan noodzakelijk. Als je eenmaal weet hoe het werkt krijg je grip op je onmacht.

Je machteloosheid komt namelijk door een misvatting. De misvatting dat jij altijd de baas bent over je gewicht en dat je dit ook MOET zijn. Dat jij kan bepalen wat je gewicht doet. En als je niet bent afgevallen, terwijl je zo je best doet, dat je dan faalt.

En dat is gewoon niet waar! De waarheid is: je hebt je gewicht niet aan een touwtje. Dat klinkt misschien frustrerend maar is in feite een bevrijding. Want nu kunt je zien, dat je je dus helemaal niet machteloos hoeft te voelen. Want dat je geen grip hebt op je gewicht is geen bewijs van gebrek aan wilskracht. Je hebt uiteindelijk nooit die grip gehad. Je kunt je gewicht, dus lichaam, helemaal niet dwingen om precies te doen wat jij wil. Uiteindelijk zijn er interne processen waar je helemaal geen invloed op hebt. En hoe minder diëten je gevolgd hebt hoe meer kans dat het in eerste instantie gewoon gehoorzaamt en prachtig 2 kg per week afvalt. Maar je krijgt nooit 100% garantie dat het zo blijft. Je lichaam is hoe dan ook geschrokken van de honger.

Toch zijn we erg gehecht aan deze misvatting. En dat is de oorzaak van veel ellende. Want als jij iemand bent met een sterke eigen wil, dan is de kans groot, dat je het dieet niet gehoorzaamt. En de strijd wordt alleen maar groter.

Je eigen frustratie neemt toe, je machteloosheid neemt toe en tenslotte voel je je zwak en falend. Je kunt het niet. Je doet iets verkeerd. Je moet ‘gewoon’ meer doorzettingsvermogen hebben, sterker zijn, strenger zijn. En als je dat zelf al niet dacht, dan maakt je omgeving je wel duidelijk dat het zo is.

Zo zonde! Het veroorzaakt onnodig leed. En leidt tot weer aankomen, spanning en hup naar het volgende dieet. Het is niet gezond en het is zeker niet effectief. Het zorg alleen maar voor meer strijd waardoor je steeds verder bij je doel vandaan komt.

De oplossing? Inzien en volledig accepteren dat je je gewicht niet aan een touwtje hebt met een dieet. Dat jij niet wil aankomen van dat ene gebakje, feestje of avondje uit na een strenge lijnpoging wil niet zeggen dat je lichaam daar naar luister. Sterker nog, het heeft niks beters voorhanden, het is uitgehongerd geweest.

Wees realistisch in wat je kan verwachten, accepteer dat het gewichtsverlies gepaard gaat met moeilijke momenten en dat het dan niet gelijk mislukt is. Door met gezond boeren verstand naar de situaties te kijken kan je je verwachting bij stellen en bepalen wat wel haalbaar is en krijg je een ingeving waarmee je weer verder kan. Stap voor stap.

Heb je hier wat aan? Deel dit artikel, misschien help je ook iemand anders? Wil je hulp? Neem dan contact met mij op.

 

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.