De clou van écht succesvol afvallen

De clou van écht succesvol afvallen

‘Niks’, zie de lerares bloggen, ‘is zo moeilijk als een echt goede blog afmaken.

Ik was verbluft.

Ze had met net verteld dat ze zelf ook blogt. Drie keer per week.

Waarom?

‘Omdat ik niet anders doe. Bloggen.’

‘Maar je geeft er les in. Je gelóóft dat het goed voor je bedrijf is.’

‘Het is hartstikke goed.’ zei ze. ‘Maar ook ik heb een stok achter de deur nodig. Net als mijn cursisten.’

Hoe kan dat toch? zei ik. Waarom is regelmatig bloggen zo moeilijk vol te houden?

‘Omdat’ zei ze, ‘wij gelijk resultaat willen zien. Als we zó ons best doen, moet dat minstens drie klanten opleveren. Anders stoppen we er weer mee.’

Ik besefte dat ze gelijk had

Als het niks oplevert. Dan laat maar.

Als ik niet gelijk tien like’s krijg op facebook of minstens 1 cliënt die een afspraak wil maken en o-ja-dat-bloggen-kost-me-veel-te-veel-tijd. Dan wil ik ermee stoppen voordat ik goed en wel begonnen ben.

Het rare is dat dit precies is wat jullie (mijn cliënten) ook doen. Je begint gewoon maar ergens aan.

Geen idee dat je over écht afvallen vaak even moet nadenken. Moet onderzoeken wat er gebeurt waardoor je aankomt. En-ja-maar-ik-eet-gewoon-te-veel-werkt-echt-niet.

Niemand heeft dat jullie geleerd. Je krijgt geen afvalles op school.

Je kunt jullie daarom van alles wijsmaken.

Bijvoorbeeld: dat je in 5 weken 10 kilo kan afvallen.

dieet

Wat is dat nou eigenlijk afvallen?

Minder eten dan je verbruikt.

Het misverstand dat dit de oplossing is, zorgt nu al jaren lang voor onnodig veel geworstel met het probleem afvallen.

En dat we in een de kramp schieten zodra we aan de slag moeten, want je mag absoluut geen gluten, koolhydraten, eiwitten, ect.

ketose

Oké. Dat willen we niet. Maar moet ik het dan opgeven, dat afvallen?

Helemaal niet.

Maar afvallen is een proces. Je doet wat je doet met een reden en dat is een gewoonte geworden.

Elk mens, dik of dun, heeft deze eetgewoontes. Dat hoort vanuit de evolutie bij de mens. Je moet durven handelen volgens de 2 dropjes per dag theorie?

De wat? theorie?

De 2 dropjes theorie. Je kan namelijk van 2 dropje per dag te veel = 28 calorieën per dag te veel, 6-7 kg per jaar aankomen. En het gekke is dat vinden we blijkbaar nog acceptabel. Een soort psychologische grens. Totdat je uiteindelijk 20 kg overgewicht hebt. Dan moet het er binnen 6 maanden weer af.

Vaker de trap nemen, niet elke week chocolade kopen, minder opscheppen bij de warme maaltijd, niet altijd drie gangen kiezen als je uiteten gaat: al die dingen hebben pas zin, als je realistische durft te zijn over de resultaten.

Want tegelijkertijd zijn we allemaal lui en vinden we ook nog dat we altijd gelijk hebben. In grote lijnen houden we onze wereld het liefst zoals die is.

Ik als diëtist, die daar nieuwe ideeën over heeft, moet dus flink mijn best doen om jou ervan te overtuigen dat dit juist niet de weg is die je moet nemen.

Niet dat crash dieet waardoor je én afvalt én een maand lang niet hoeft te koken. Die is overtuigend door zijn resultaat. Wel ik,  als het gaat om ingewikkelde gevoelens die aanzet kunnen geven tot het leeg eten van een zak chip. En al helemaal als het gaat om inzichten die we liever niet horen. Bijvoorbeeld:

‘Je wil het allerliefste een goed gesprek met je puberzoon en eet in plaats daarvan een reep chocolade op’

 

Bij deze ‘lastige’ onderdelen van mijn programma is het nog belangrijker dat ik het jou makkelijk maak om mijn verhaal te horen. Omdat ik anders geen schijn van kans maak om jou je ideeën over afvallen te laten herzien.

En ja als het daar om gaat: werkt niks beter dan mijn verhaal ‘live’te horen op mijn informatie/inloopavond op 23 januari. Zie hier. Of om van een andere klant te horen wat het haar heeft opgeleverd. Zie hier.

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.