Spijswijzermenu week 38

Spijswijzermenu week 38

5 x mijn warme maaltijd

Maandag: Hollandse Nasi met ei en pindasaus van Theo de Jong

Hollandse Nasi

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • 1 kopje rijst
  • 1 bakje spekjes
  • 1 bak nasigroenten
  • 1 teen knoflook
  • 1 grote ui
  • 300 ml halfvolle melk
  • 2 eetlepels pindakaas
  • 1 eetlepel appelmoes
  • 1-2 theelepels sambal (afhankelijk van hoe heet je het wil hebben)
  • 1 eetlepel ketjap
  • 1eetlepel sojasaus
  • 2 eieren
  • 1 eetlepel zonnebloemolie

Bereiding:

1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking gaar. (als je de rijst een dag van te voren kookt kan je hem beter mee wokken)

2. Schil en snijd de ui in blokjes. Schil en snijd of pers de knoflook fijn. Snijd een kwart van de rode peper fijn (als je heter wil meer natuurlijk).

4. Doe de melk in een steelpan samen met de pindakaas, appelmoes, sambal, sojasaus en ketjap. Roer dit glad met een garde en verwarm op een klein pitje.

3. Zet een wok op hoog vuur en doe hierin de spekjes. Als deze beginnen te kleuren voeg je de ui, knoflook en peper toe. Laat deze een paar minuten mee wokken en voeg dan het groentepakket toe. (let op: als er taugé bij zit haal deze er dan vanaf om die op het allerlaatste moment toe te voegen). Wok dit 10 minuten en voeg dan de gare rijst toe. Voeg op het allerlaatst de taugé toe.

4. Bak de twee eieren in zonnebloemolie en serveer met de Nasi en pindasaus.

Dinsdag: Zalm met gebakken krieltjes en sperziebonen

Sperziebonen en krielsaardappelen

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • 1 zalmmoot met vel
  • 1 zakje krieltjes
  • 400 gram sperziebonen
  • 1 rode ui
  • 2 eetlepels olijfolie
  • peper en zout

Bereiding:

1. Breng een pan met water aan de kook. Punt de sperziebonen en snijd ze in tweeën en kook deze in twee minuten beetgaar. Giet af en spoel koud.

2. Zet ondertussen een wok of hapjespan op het vuur en doe hierin de olijfolie en de krieltjes. Als deze beginnen te kleuren zet dan het vuur laag en laat in 15 minuten gaar worden. Voeg 5 minuten van te voren de rode ui en de sperziebonen toe en laat het geheel doorwarmen. Breng op smaak met peper en zout.

3. Doe de zalm moot in een platte koekenpan met het vel naar beneden. Kruid met een beetje zout en peper. Bak deze in 15 minuten krokant op een middelhoog vuur. Op het laatste moment omdraaien en dichtschroeien.

Woensdag: Paddenstoelen met kip op toast met guacamole

taost met chapignon kip en guacemole

 

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • 4 bruine boterhammen
  • 1 pak kipshaorma
  • 1 bak oesterzwammen (andere paddenstoelen kan natuurlijk ook)
  • peper en zout
  • 1 ui
  • 1 teentje knoflook
  • 1 avocado
  • 1 citroen

Bereiding:

1. Zet een pan op het vuur en bak hierin de kipshaorma. Zodra het begint te kleuren voeg de oesterzwammen toe. Bak dit in 15 minuten gaar.

2. Pel en snipper ondertussen de ui en de knoflook. Lepel de avocado uit zijn schil en prak fijn samen met de ui en de knoflook. Breng op smaak met citroensap, peper en zout.

3. Rooster 4 bruine boterhammen en beleg deze met de kip- paddenstoelmengsel en serveer met de guacamole.

Donderdag: Indiase curry met bloemkool

Indiase curry met bloemkool

 

 

 

Ingrediënten:

  • 100 g zilvervliesrijst
  • 2 eieren
  • 1 ui
  • 1 kleine bloemkool
  • 1/2 rode peper
  • 1 teentje knoflook
  • 3 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • verse basilicum
  • verse peterselie
  • 100 ml kokosmelk
  • 1 blik gepelde tomaten
  • peper en zout

Bereiding:

1. Kook de rijst volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Kook de eieren hard, laat ze ‘schrikken’ pel ze en snijd ze in kwarten.

2. Pel en snipper de ui. Maak de bloemkool schoon en snijd deze in kleine roosjes. Maak de peper schoon, verwijder de zaadjes en snijd de peper zeer fijn. Pel en snipper de knoflook.

3. Verhit de olie in de wok en fruit de ui, knoflook, rode peper en korianderpoeder tot het begint te geuren. Voeg de bloemkool toe en bak ca. 3 minuten. Knip de basilicum en de peterselie erboven fijn. Voeg de kokosmelk en tomaten toe, breng aan de kook en laat nog 6 minuten doorkoken. Roer de eieren door de saus, en maak op smaak met peper en zout. Serveer met de rijst.

Vrijdag: Risotto met doperwten, haricots verts en salami

Risotto

 

 

 

 

Ingrediënten:

  • 1 kop risotto rijst
  • 1.5 liter kokend water met een halve bouillonblok
  • 1/4 stuk van een salami worst
  • 1 grote ui
  • 50 g haricots verts
  • 100 g doperwten
  • 20 g Parmezaanse kaas
  • peper en zout

Bereiding:

1. Haal het vel van de salami en snijd in blokjes. Zet een pan op laag vuur en voeg de salami toe. Laat deze op laag vuur pruttelen.  Maak ondertussen de bouillon.

2. Pel en snipper de ui. Voeg de ui bij de salami en zet het vuur half hoog. Als de ui begint te kleuren kan de risotto rijst erbij. Bak deze 3 minuten mee. Blus af met een flinke scheut bouillon. Blijf bouillon bijschenken als de rijst het vocht heeft opgenomen. Dit herhalen tot dat de rijst gaar is.

3. Voeg op het laatste  moment de haricots verts en doperwten toe en warm mee. Breng op smaak met Parmezaanse kaas, peper en zout.

No Comments

Post a Comment

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.