Hoe supergezond is: De Goji bes

Hoe supergezond is: De Goji bes

Hoe supergezond is: De Goji bes

In de serie ‘welk wondermiddel mag niet ontbreken in je kast’ deze keer de Goji bes. Bekend als een van de supervruchten samen met de Acai Berry, Ginseng, Maca, Mangosteen en nog een paar anderen.

Wat is nou eigenlijk een Goji bes?

Laat ik simpel beginnen. Het is een bes die groeit aan een struik. Mijn vriend heeft geprobeerd zelf een Goji bes groot te brengen in onze tuin. Ondanks dat hij nog niet dood is zit er ook niet meer veel leven in. Het is ook wel bekend dat hij moeilijk te kweken is omdat het gewoon tijd kost.

Van nature groeit de Goji bes in Oost Europa, China, Tibet en Mongolië. Zijn Latijnse naam is de Lycium barbarum en de bes is familie van de aardappel, tomaten, aubergines, chilipeper en de tabaksplant.

Waarom is de Goji bes een supervrucht?

De Goji bes bevat veel voedingsstoffen. Aan deze verschillende voedingstoffen wordt een gezondheidsbevorderende werking toegeschreven. Dat is bij de Goji bes een redelijk lange lijst. Hier gaan we, de Goji bes:

 • Bevat polysachariden die het immuunsysteem versterken en daardoor je weerstand verhogen
 • Bevat aminozuren (brokstukken van een eiwit) die helpen bij het functioneren van witte bloedlichaampjes. Het versterkt de werking van deze bloedlichaampjes tot wel 300%. Waardoor visrussen minder vat op je krijgen
 • Is eetlustopwekkend
 • Is levenslust opwekkend en leidt tot een meer optimistisch gevoel
 • Verdriedubbeld je T-cellen
 • Verbetert je nachtrust
 • Verbetert je libido
 • Kan zelf beschadigd DNA herstellen.
Zo! Allemaal aan de Goji bes.  Maar welke voedingsstoffen zitten er dan in deze superbes die dit allemaal kunnen bewerkstelligen?
 • Ontzettend veel vitamines. Waaronder de familie B (B1, B2, B6) en wel 500 keer meer vitamine C dan in een sinaasappel
 • Mineralen en spoorelementen. zink, ijzer, koper, calcium, magnesium, selenium, fosfor en zelfs het zeer zeldzame germanium
 • Hij bestaat voor 16% uit eiwitten
 • Caroteen
 • Essentiële vetzuren
 • En de al eerder genoemde polysachariden

Laat ik beginnen met de polysachariden. Dit zijn koolhydraten die bestaan uit monosacharide en met chemische binding aan elkaar zitten. Een voorbeeld van een polysacharide is zetmeel uit aardappels. Polysachariden kunnen wij maar gedeeltelijk afbreken in onze darmen waar door er reststukken meegaan in de ontlasting. Deze brokstukken van een polysachariden functioneert dan als vezel. Dit is inderdaad gezond voor onze darmen en dus ook voor het immuunsysteem. Het grootste gedeelte van je immuniteit zit namelijk in je darmen. Het met regelmaat eten van producten die bestaan uit polysachariden is goed voor je. Dit is niet alleen toe te schrijven aan de Goji bes, er zijn veel meer producten met deze eigenschap.

Al die andere beweringen over de witte bloedlichaampje, T-cellen (dit zijn je afweercellen) en herstel van DNA  kan ik maar moeilijk onderbouwen. In betrouwbare wetenschappelijk literatuur kan ik hierover geen publicatie vinden.

Dat het invloed heeft op je seksleven en nachtrust komt uit de Chinese geneeskunde. In deze Geneeskunde word hij gebruikt voor onder andere je lever, nieren, om koorts te onderdrukken, vastzittende hoest en astmatische klachten. Verder word het gezien als anti-aging supplement.

Of alle genoemde voedingsstoffen er ook daadwerkelijk in zitten, weet ik niet. Ik kan geen onafhankelijke analyse vinden van de voedingstoffen. Misschien een goede vraag voor “de Keuringsdienst van Waarde”(wekelijks programma van de KRO over, zoals ze het zelf noemen, huishoudjournalistiek).

Samengevat de Goji bes past prima in een gevarieerde volwaardige voeding. Om het nou een superfood te noemen vind ik overdreven. Al die gezondheidsbevorderende beweringen is mijn inziens niet toe te schrijven aan één enkel product maar juist aan de combinatie van voedingsmiddelen  Enne…wij diëtisten weten al jaren dat gezond eten een anti-aging middel is.

Tot besluit:

1 kg Goji bes kost gemiddeld €50,00

1 kg gedroogde abrikozen gemiddeld € 6,00

Tja..en die laatste bevat ook veel vitamine, mineralen en polysachariden.

Wil je reageren? Ga je gang. Vind het leuk je reactie te lezen.

 

 

No Comments

Post a Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.