Dr Frank heeft spijt van zijn dieet boeken

Dr Frank heeft spijt van zijn dieet boeken

Hoi,

Op dinsdagavond kijk ik vaak naar de uitzending van Altijd Wat op Nederland 2. Vorige week was er de reportage: Vetvrees. (klik op de link als je ook wil kijken: http://altijdwat.ncrv.nl/seizoenen/2014/afleveringen/25-11-2014/fragmenten/reportage-vetvrees).

Een reportage over het stigmatiseren van dikke mensen en hoe we anders over obesitas zouden moeten denken. Het voortdurend terechtwijzen van mensen met overgewicht werkt averechts en zorgt er vaak voor dat ze juist alleen maar dikker worden. Volgens onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen is iemand met overgewicht eerder geneigd om een gezonde snack te nemen als hij niet voortdurend door anderen wordt gewezen op z’n overgewicht en de nadelige gevolgen daarvan.

Terwijl dit nieuwe wetenschappelijk inzicht word toegelicht word er gefilmd in een obesitas kliniek. De journalist en cameraman worden rondgeleid door Internist Dr van Berkum. Hij laat trost zien hoe zijn kliniek begrip heeft voor overgewicht. Ze hebben de stoelen, toiletten en onderzoeksbanken zo aangepast dat iedereen erop kan, hoe zwaar ook! Want zo besluit hij: Ernstig overgewicht daar kies je niet voor. Je moet het zien als een chronische aandoening waar een effectieve behandeling voor gegeven moet worden. Zonder dieet? Vraagt de journalist? Ja zonder dieet! Zegt dr Van Berkum (ondertussen kraken mijn hersenen….waar ken ik die man toch van?). Het is belangrijk, zo vervolgt hij, dat je deze mensen leert om binnen hun eigen mogelijkheden hun gedrag en eetgewoontes aan te passen.

En u eigen dieet dan? Dr Frank? (o ja, nou zie ik het, het is dr Frank!!!!!). Bescheiden antwoord hij dat hij spijt heeft van zijn dieetboeken. Ook hij dacht dat een dieet de oplossing was. Desondanks is hij er ook achter gekomen dat veel van zijn patiënten weer terugvallen. Met weer aankomen als gevolg.

Ook hij is erachter gekomen dat de boodschap: 1 kg per week! tijdelijk wel werkt maar uiteindelijk de motivatie vanuit de patiënt zelf moet komen.

Dit is mijn overtuiging sinds ik voeding en diëtetiek ben gaan studeren! Er is veel kennis over gedrag, diëten en eten die in de praktijk nauwelijks worden toegepast. Het advies blijft steevast: anders eten en meer bewegen! Mijn ervaring is dat mensen vaak goed weten hoe ze moeten eten en bewegen. Het probleem is dat ze dit niet lukt. Hierdoor blijven ze onnodig lang worstelen met hun probleem. Er zijn methodes ontwikkeld om dit probleem aan te pakken en vormen de basis voor mijn behandeling.

Fijn dat ook de wetenschap dit nu bevestigd.

Mijn motto: Lekker eten is niet het probleem maar juist de oplossing!

Judith

No Comments

Post a Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Schrijf je in en ontvang GRATIS mijn ebook met 4 onmisbare inzichten over afvallen en gezond eten.

Regelmatig ontvang je mijn nieuwsbrief met inspirerende verhalen en speciale aanbiedingen.

Spijswijzer zal jouw e-mail adres nooit delen. Je kan je makkelijk afmelden.